La Història al Servei de l’Oli d’Oliva
La Fundació Privada Parc Temàtic de l’oli neix l’any 1998, dos anys després de descobrir uns arcs gairebé soterrats i unes estances interiors d’una majestuositat impressionant. Els estudis dels historiadors Josep Maria Sans i Travé i Joan Foguet i Sans van concloure que la finca era l’anomenada Torre de la Sala en un document datat l’any 1264.


Els templers, durant els segles XII i XIV, tenien com a objectiu protegir als peregrins que anaven a Terra Santa. Per aconseguir aquesta fita extreien els fruits d’una gran diversitat d’establiments quetenien per tota Europa.

La Torre Sala (on avui hi ha el Parc Temàtic de l’Oli) era una de les finques senyorejades per l’Orde del Temple; situada en una regió anomenada al-Zaytun (literalment, les oliveres), n’extreien els fruits que donava la terra i n’enviaven els guanys a Terra Santa, on hi havia la seva veritable lluita.

Les estances interiors del Parc Temàtic de l’Oli havien servit com a enormes cups per guardar-hi oli i, per força, la producció havia de ser molt important. Això dona la idea, aquell mateix any 1996, de construir unes instal·lacions per explicar la història i el cultiu de l’oli d’oliva.

Els germans Francesc i Josep Riera converteixen el projecte en una fundació i comencen a fer la rellevant inversió de la qual se’n deriven les impressionants instal·lacions. Per fortuna, la idea no era recent i ja s’havien adquirit premses, setrilleres i altres objectes que avui són emblema de tot el projecte.

Així, el mes de gener de 1998, en Jordi Pujol i Soley, l’aleshores MH President de la Generalitat de Catalunya, inaugura el Parc Temàtic de l’Oli. Tot seguit s’incorporen com a Membres d’Honor de la fundació tots els presidents de les cooperatives de la comarca de les Garrigues i la Denominació d’Origen Protegida les Garrigues, a més de moltes altres personalitats polítiques i culturals de Catalunya.

Durant el període 1998- 2010 la fundació viu un moment imparable de creixement i consolidació. A part de les instal·lacions interiors, s’instal·len les premses a l’exterior i es duen les oliveres mil·lenàries de la població d’Ulldecona (Montsià); procedents de la partida l’Airon, també anomenada dels Romans, les datacions ràdio carbòniques de C14 i l’aplicació d’estudis dendrocronològics han permès situar el seu origen més enllà dels començaments d’Era, amb una antiguitat que oscil·la entre els 2.200 anys i els 1.200 anys.
Les instal·lacions arriben a ser considerades com un dels millors espais culturals associats a l’oli d’oliva del món i s’integra a la xarxa de museu d’oli d’oliva de Catalunya. Oferint, a més d’històric i cultural, un turisme gastronòmic. La forta crisi que viu Europa des de l’any 2008 en força el seu tancament cap al 2012.



Ara, al 2023, amb un nou patronat i una gestió moderna i amb una visió més global i unificada, la Fundació Privada Parc Temàtic de l’Oli sota la presidència d’en Martí Mensa i Rovira comença una etapa d’esplendor que l’ha de dur a una brillantor com l’oli que defensa: aquell to daurat que captiva la contemplació de qui l’observa, i que encisa el sabor per qui el tasta.
