Copia-de-NOU-LOGO-07.png
Apadrina Final

Coneix-nos

La fundació privada parc temàtic de l’oli neix amb l’objectiu social d’assistir l’oli de les Garrigues amb activitats com la millora, la recerca, el cultiu, la formació i la divulgació de les qualitats pròpies d’aquest producte que s’arrela en les tradicions més ancestrals i en l’èpica dels temps.

President

MARTÍ MENSA i ROVIRA

Vicepresident primer

JAVIER HERNÁNDEZ GIMÉNEZ

Tresorer i vicepresident quart

ENRIC VALL i DALMAU

Vocal primer, secretari i director

JORDI NOGUÉS i AYMERICH

Vicepresident tercer

JOAN BERNÀ i XIRGO

Vicepresident cinquè

JOAN SOLÉ i CERCÓS

Vicepresident sisè

RAMON MONCUNILL i BERNET

Vocal segon

JAUME ROIG VELA

Qui

Vocal tercer

ERNEST RUÍZ i GONZÁLEZ

Vocal quarta

MONTSERRAT SALSE i CASTELLS

Vocal cinquè

ALBERT CUEVAS i BERNAL

som?

Vocal sisena

MARIA DOLORES TOLEDO CINTAS

Vocal setena

MARÍA JESÚS RODRIGO GIL

Història

1264

Els templers, buscant recursos per patrocinar les croades a Terra Santa, senyoregen la masia Torre de la Sala, el futur Parc Temàtic de l’Oli. S’inicia una intensa explotació agrícola del territori, sent l’olivera un dels conreus principals. Les estances interiors, els cups i els arcs són una mostra del passat medieval de la Torre Sala.

1997

Es descobreixen i documenten els Arcs dels Templers a la masia Torre de la Sala. Aquest fet dona peu a la creació d’un espai cultural dedicat a l’oli d’oliva sota la fórmula social d’una fundació, pels germans Francesc i Josep Riera. Es comencen a reunir premses i tot allò relacionat amb el món de l’oli d’oliva; les Garrigues, el Camp tarragoní, Navarra, Mallorca, són alguns dels orígens de les peces de l’exposició permanent.

1998

El Molt Honorable Senyor Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya, inaugura el Parc Temàtic de l’Oli amb una frase que resumeix l’essència de l’exposició: “… aquest lloc enamora.” S’obre la botiga amb un servei de venda d’oli de 365 dies l’any.

2002

Creixement i consolidació del projecte. S’incorporen les oliveres mil·lenàries procedents d’Ulldecona, amb una datació aproximada entre 2.200 i 1.200 anys d’antiguitat. També s’hi trasplanta l’Àvia, una de les oliveres més velles de les Garrigues, duta des de Bovera i amb uns mil quatre-cents anys de vellesa. 

2014

La greu crisi financera dels anys 2007-2008 provoca el tancament de tot el projecte; inclosos el restaurant Masia Salat i l’hotel. Durant els vuit anys posteriors es busca de manera infructuosa la manera de rellançar tot el projecte. 

2022

Un nou patronat agafa les regnes de la fundació amb l’objectiu de convertir el Parc Temàtic de l’Oli en allò pel qual havia estat creat: el gran referent cultural mundial sobre l’oli d’oliva. Amb gent de procedència molt diversa dins l’àmbit català i mallorquí, el nou president, en Martí Mensa i Rovira, n’agafa les regnes amb mà ferma. 

2023

Reobertura molt il·lusionant del Parc Temàtic de l’Oli, obrint el focus cap a la dinamització del sector i del territori. Un projecte que agermana la tradició més ancestral amb les futures tendències museístiques, sent la sala TIQ i l’Escape-Room els exemples més evidents d’aquesta nova etapa.

Galeria

Tu imagen
Copia de NOU LOGO-07