La fundació privada parc temàtic de l’oli neix amb l’objectiu social d’assistir l’oli de les Garrigues amb activitats com la millora, la recerca, el cultiu, la formació i la divulgació de les qualitats pròpies d’aquest producte que s’arrela en les tradicions més ancestrals i en l’èpica dels temps.
President
MARTÍ MENSA i ROVIRA
Vicepresident primer
JAVIER HERNÁNDEZ GIMÉNEZ
Tresorer i vicepresident quart
ENRIC VALL i DALMAU
Vocal primer, secretari i director
JORDI NOGUÉS i AYMERICH
Vicepresident tercer
JOAN BERNÀ i XIRGO
Vicepresident cinquè
JOAN SOLÉ i CERCÓS
Vicepresident sisè
RAMON MONCUNILL i BERNET
Vocal segon
JAUME ROIG VELA
Qui
Vocal tercer
ERNEST RUÍZ i GONZÁLEZ
Vocal quarta
MONTSERRAT SALSE i CASTELLS
Vocal cinquè
ALBERT CUEVAS i BERNAL
som?
Vocal sisena
MARIA DOLORES TOLEDO CINTAS
Vocal setena
MARÍA JESÚS RODRIGO GIL
Història
1264
Els templers, buscant recursos per patrocinar les croades a Terra Santa, senyoregen la masia Torre de la Sala, el futur Parc Temàtic de l’Oli. S’inicia una intensa explotació agrícola del territori, sent l’olivera un dels conreus principals. Les estances interiors, els cups i els arcs són una mostra del passat medieval de la Torre Sala.
1997
Es descobreixen i documenten els Arcs dels Templers a la masia Torre de la Sala. Aquest fet dona peu a la creació d’un espai cultural dedicat a l’oli d’oliva sota la fórmula social d’una fundació, pels germans Francesc i Josep Riera. Es comencen a reunir premses i tot allò relacionat amb el món de l’oli d’oliva; les Garrigues, el Camp tarragoní, Navarra, Mallorca, són alguns dels orígens de les peces de l’exposició permanent.
1998
El Molt Honorable Senyor Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya, inaugura el Parc Temàtic de l’Oli amb una frase que resumeix l’essència de l’exposició: “… aquest lloc enamora.” S’obre la botiga amb un servei de venda d’oli de 365 dies l’any.
2002
Creixement i consolidació del projecte. S’incorporen les oliveres mil·lenàries procedents d’Ulldecona, amb una datació aproximada entre 2.200 i 1.200 anys d’antiguitat. També s’hi trasplanta l’Àvia, una de les oliveres més velles de les Garrigues, duta des de Bovera i amb uns mil quatre-cents anys de vellesa.
2014
La greu crisi financera dels anys 2007-2008 provoca el tancament de tot el projecte; inclosos el restaurant Masia Salat i l’hotel. Durant els vuit anys posteriors es busca de manera infructuosa la manera de rellançar tot el projecte.
2022
Un nou patronat agafa les regnes de la fundació amb l’objectiu de convertir el Parc Temàtic de l’Oli en allò pel qual havia estat creat: el gran referent cultural mundial sobre l’oli d’oliva. Amb gent de procedència molt diversa dins l’àmbit català i mallorquí, el nou president, en Martí Mensa i Rovira, n’agafa les regnes amb mà ferma.
2023
Reobertura molt il·lusionant del Parc Temàtic de l’Oli, obrint el focus cap a la dinamització del sector i del territori. Un projecte que agermana la tradició més ancestral amb les futures tendències museístiques, sent la sala TIQ i l’Escape-Room els exemples més evidents d’aquesta nova etapa.